Nu finns det lediga tider för ögonlysning!

 thumbnail Ögonlysning annons

Ögonlysare Karin Nygren finns på plats hos oss 28/6 och 30/7.

 

Välkomna att boka tid i vår reception som ni når på tel. 08-59030708. 

Hundar reglerar värmen främst genom att flämta och kan inte svettas som vi människor gör. De är därför mycket känsliga för värme och överhettning. Äldre hundar är sämre på att reglera värme och löper större risk för överhettning, även överviktiga och långhåriga raser påverkas snabbt utav värmen.

Även om man rullar ner en eller flera rutor, ökar temperaturen i bilen mycket fort. Detta gäller även för en bil som står i skugga och för att motverka överhettning hjälper det inte att djuret har tillgång till vattenskål i bilen. Vid en dagstemperatur på +25 grader och vindstilla är inte ens en öppen baklucka tillräcklig som ventilation för ett djur. Ett instängt djur i en varm bil kan i värsta fall avlida. Testa att själva sitta kvar i en parkerad bil en varm sommardag och ni kommer märka att det inte tar många minuter innan ni vill öppna en dörr eller ett fönster för att få in svalare luft och nytt syre i bilen, något som ett instängt djur inte kan göra. Nedan finner ni ett diagram om hur varmt det kan bli i bilen en solig sommardag men observera att temperaturen kan bli ännu högre! 

Såhär varmt är det i bilen*:

Klockslag

Utomhustemp

Förhållanden Sol/skugga

Temp i bil

08.30

+14°C

Skugga

+19°C

09.30

+18°C

Skugga

+38°C

11.15

+20°C

Sol

+58°C

13.30

+23°C

Sol

+85°C

 * Källa: Länsstyrelsen

Lämna inget djur i bilen under sommaren, tänk på att temperaturen stiger snabbt.

Vad kan du göra?

Som djurägare: 

 • Lämna inte djuret ensamt i bilen. Är ni fler som åker, låt någon sitta kvar i bilen när ni parkerar och hålla koll på temperaturen. 
 • Går det inte att undvika att lämna djuret i bilen så anpassa resan till tidig morgon eller sen kväll när temperaturen är något lägre.
 • Parkera i skugga och tänk på att solen flyttar sig vilket också betyder att skuggan flyttar sig. 
 • Se till att det finns vatten. 
 • Ha en termometer väl synlig i bilen så att oroliga förbipasserande kan se hur varmt det är i bilen. 
 • Lämna en lapp med telefonnummer väl synlig för oroliga förbipasserande att kunna kontakta dig på. 

För dig som observerar ett djur i en varm bil: 

 • Gå ett varv runt bilen för att se om telefonnummer till ägare finns.
 • Står bilen utanför en affär ta registreringsnummer och be personalen i affärern att ropa efter ägaren. 
 • Känn på dörrarna till bilen för att se om bilen är låst eller om det går att öppna ytterligare för djuret. 
 • Om ingen djurägare syns till, ring polisen, 112 om mycket akut annars 11414.
 • Kontakta transportstyrelsen för ägaruppgifter på bilen genom att smsa registreringsnumret till 72503 (en avgift på 3kr tillkommer för detta) ni får då ett svar med ägarens för och efternamn - använd sedan tex hitta.se eller eniro.se för att se om personens kontaktuppgifter går att få tag på. 
 • Efter samtal med polisen och om läget är mycket akut så kan du behöva krossa en vindruta i samrådan med polis för att ta dig in i bilen, ta gärna en bild på situationen innan,  notera klockslag och ha gärna ett eller flera vittnen med dig samt du kommer behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren om en ruta krossas. 

När djuret väl är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan, erbjud vatten både att dricka och att kyla ner djuret med och ta sedan djuret till närmsta veterinärklinik för fortsatt vård. 

 

Sommar och semester närmar sig snabbt och många väljer att resa utomlands på sin semester, därför har vi nu paketpris på EU-Pass inkl Rabiesvaccination för totalt 750kr!*

Nedan finner ni även en lista vad som är bra att tänka på inför resa med djur. 

Visst är det mysigt att ha med sig sitt djur på resan men tänk på att det finns en hel del saker att tänka på innan ni åker. För hund, katt och iller krävs exempelt ett EU-pass då du reser inom EU. Sedan behöver du ta reda på vilka vaccinationer som landet du ska resa till kräver samt hur lång tid innan dessa ska tas, behöver djuret avmaskas? För information om vilka regler som olika länder kräver vid inresa hänvisar vi till Jordbruksverket, alternativt ambassaden för respektive land. För allmän information om sjukdomar vid utlandsresa se www.sva.se

 • Tänk på att vara ute i god tid med att skaffa ett pass för ditt djur då processen med giltiga vaccinationer kan ta lång tid. Märkning av ditt djur med tex chip eller örontatuering skall finnas för att få ett pass utfärdat. Olika länder kräver olika märkningar och vaccinationer.
 • Ha ditt djur ID-märkt och registrerat med aktuella kontaktuppgifter till er. Om det skulle springa bort så är chansen mycket större att du återfår det om det är ID-märkt. I Sverige finns kravet att hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om hunden och om dess ägare. Katter registreras med liknande uppgifter i SKKs ägarregister eller i sverak kattregister.
 • Om ni tar bilen på semester och ska passera igenom flera olika länder, tänk på att djuret måste ha gilltig vaccination i var och ett utav länderna även om ni bara passerar och inte har planerat att stanna i landet. Detta kan betyda att ni måste uppsöka veterinär i landet för att tex avmaska innan ni får resa vidare till nästa land.
 • Ta reda på vart närmaste jourveterinär finns om du är på semester eller på annan ort. Det kan vara svårt att hitta rätt information om olyckan är framme.
 • Åker du båt - ha alltid flytväst på ditt djur.
 • Träna upp din hund att lära sig lyda kommando. Det kan rädda djurets liv vid fara.
 • Ha alltid en enklare förbandslåda tillgänglig i tex bilen och i hemmet.

* Erbjudandet gäller endast för pass och rabiesvaccination vid samma tillfälle. 

Veterinär Marie Jury hjälper djurägare vars hundar lider utav övervikt att återgå till ett normalt hundliv i programmet Sveriges Fetaste hundar som sänds onsdagar kl.20.30 på SVT2.

Tillsammans med hundcoach Johan Andersson tar de fram en plan för att komma till rätta med problemet, ett problem som är Sveriges i särklass största sjukdom på sällskapsdjuren idag.  -50% av våra hundar i Sverige är överviktiga!

 Foto:Magnus Liam Karlsson/SVT

Ni har väl inte missat att programmet Veterinärerna har haft säsongspremiär? 

Varje måndag kl 20:00 på Sjuan kan ni följa bl.a. veterinärerna från Väsby Djursjukhus i vårt arbete, där vi gör vårt bästa för att ta hand om sjuka och skadade djur. 

Ni kan även se programmen i efterhand på TV4 Play. 

Klicka här för att komma till Veterinärerna på TV4 Play

 

 

 

 

En av de glädjande nyheterna vid utbyggnationen av vårt djursjukhus är att det nu finns modernaste tänkbara DT- diagnostik tillgänglig hos oss. Därmed kan du få snabbare och säkrare diagnos ställd på ditt djur. Datotomografin ger oss utökad och klart förbättrad diagnostisk kapacitet.

Med denna framtidsinvestering- en BrightSpeed4 multidetektor datortomograf från GE Healthcare- uppnår vi flera fördelar. Istället för vanlig konventionell röntgen där endast en tvådimentionell bild skapas vid en undersökning, får man med en BrightSpeed4 en mängd tunna bildskivor som man kan använda för att bygga upp tredimensionella volymer av kroppens anatomi. På så sätt blir det lättare att ställa en säker diagnos. 

Den typ av undersökning lämpar sig perfekt för att exempelvis undersöka djur med misstänkt fraktur, tack vare den fina detailupplösningen och möjligheten att studera den misstänkta frakturen i valfritt plan. Vi får en fullkomlig bild av det skadade området och kan genom 3dD-tekniken göra en optimal operationsplanering.

Datortomografi har även visat sig vara överlägsen konventionell röntgen för att diagnostisera tumörer som ofta har en täthet liknande den friska omgivningen. För att förstärka skillnaden än mer mellan tumör och omgivning har man en så kallad kontrastinjektor till hjälp som injicerar ett jodbaserat kontrastmedel för att förstärka bildkontrasten. Då blir biopsitagningen för korrekt diagnos mer exakt, vilket ger rätt förutsättningar för en lyckad behandling.

Såhär fungerar ett besök hos oss

Din första kontakt är med oss i receptionen

Mer om receptionen

I behandlingsrummet förbereds ditt djur

Mer om behandlingar

Sedan slussas ditt djur in till rätt operationssal

Mer om operationer

Efter besöket kan vi göra en direktreglering med ditt försäkringsbolag

Mer om betalningen

Våra tre senaste nyheter

Nu medverkar vi i Veterinärerna! Spana in de senaste avsnitten här!  ››

Nyhetsarkiv

 

 

svenskdjursjukvard sigill 2018Medlem i Svensk Djursjukvård

 

 

 © 2017 VASBYVET.SE ALL RIGHTS RESERVED