Info & Tips

Här kommer vi samla nyttig information till er djurägare samt lite olika tips och råd för vad man som djurägare kan råka ut för. Allt i från tips till när ni ska ut och resa samt råd, vad ska man göra om er hund tex får i sig något giftigt?  

 

Nyttig information till djurägare

 • Ha ditt djur ID-märkt och registrerat. Om det skulle springa bort så är chansen mycket större att du återfår det om det är ID-märkt. I Sverige finns kravet att hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om hunden och om dess ägare. Katter registreras med liknande uppgifter i SKKs ägarregister. Ett tips är även att skriva ned ditt djurs chipnummer i mobilen alt fotografera chipnumret så att du har det nära till hands om du tex behöver ringa polisen och anmäla ditt djur saknat. 

 • Ta reda på vart närmaste jourveterinär finns om du är på semester eller på annan ort. Det kan vara svårt att hitta rätt information om olyckan är framme.

 • Avmaska och vaccinera regelbundet - läs mer under "Behandlingar"

 • Håll fönster stängda eller sätt nät för fönstren så inte ditt djur hoppar ut.

 • Åker du båt - ha alltid flytväst på ditt djur.

 • Träna upp din hund att lära sig lyda kommando. Det kan rädda djurets liv vid fara och så är det roligare att kunna kommunicera med sitt djur.

 • Ha alltid en enklare förbandslåda tillgänglig i tex bilen och i hemmet.

 • Använd fästingmedel!

 

Resa utomlands med sällskapsdjur

Visst är det mysigt att ha med sig sitt djur på resan men tänk på att det finns en hel del saker att tänka på innan ni åker. För hund, katt och iller krävs exempelt ett EU-pass då du reser inom EU. Sedan behöver du ta reda på vilka vaccinationer som landet du ska resa till kräver samt hur lång tid innan dessa ska tas, behöver djuret avmaskas? För information om vilka regler som olika länder kräver vid inresa hänvisar vi till Jordbruksverket, alternativt ambassaden för respektive land. För allmän information om sjukdomar vid utlandsresa se www.sva.se

 

 • Tänk på att vara ute i god tid med att skaffa ett pass för ditt djur då processen med giltiga vaccinationer kan ta lång tid. Märkning av ditt djur med tex chip eller örontatuering skall finnas för att få ett pass utfärdat. Olika länder kräver olika märkningar och vaccinationer.
 • Ha ditt djur ID-märkt och registrerat med aktuella kontaktuppgifter till er. Om det skulle springa bort så är chansen mycket större att du återfår det om det är ID-märkt. I Sverige finns kravet att hundar ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. I registret ska det finnas uppgifter om hunden och om dess ägare. Katter registreras med liknande uppgifter i SKKs ägarregister eller i sverak kattregister.
 • Om ni tar bilen på semester och ska passera igenom flera olika länder, tänk på att djuret måste ha gilltig vaccination i var och ett utav länderna även om ni bara passerar och inte har planerat att stanna i landet. Detta kan betyda att ni måste uppsöka veterinär i landet för att tex avmaska innan ni får resa vidare till nästa land.
 • Ta reda på vart närmaste jourveterinär finns om du är på semester eller på annan ort. Det kan vara svårt att hitta rätt information om olyckan är framme.
 • Åker du båt - ha alltid flytväst på ditt djur.
 • Träna upp din hund att lära sig lyda kommando. Det kan rädda djurets liv vid fara.
 • Ha alltid en enklare förbandslåda tillgänglig i tex bilen och i hemmet.

I klippet nedan kan ni även se veterinär Marie Jury gå igenom vad som är bra att tänka på vid resa med djur. 

Passbild

Klicka på bilden för att komma till klippet.

 

Förgiftning samt olämpligt som föda för ditt djur

 • Fet mat - Undvik att ge fet mat till ditt djur. Fet mat kan orsaka kräkningar och diarré. Gäller alla djur.

 • Bulldeg - Deg jäser i magen och kan ge symptom som liknar alkoholpåverkan. Symptom kan vara allt från vinglighet till att ditt djur kan bli medvetslös. Gäller alla djur.

 • Nötter och andra mindre hårda produkter - Nötter kan fastna i tarmen. Syptomen är upprepade och intensiva kräkningar. Det är då viktigt att du tar med djuret till kliniken för undersökning. Gäller alla djur.

 • Choklad med hög kakoaohalt - kan orsaka förgiftning då hundar är känsliga för ämnet teobromin som finns i kakao. Om din hund ätit choklad och är påverkat - kontakta veterinär! Choklad är fettrikt och kan ge upphov till kräkningar och diarré. Gäller hundar.

 • Russin och vindruvor - kan skada njurarna hos hundar och katter.

 • Lök och vitlök - skadar de röda blodkropparna och kan ge upphov till anemi hos hundar och katter.

 • Xylitol (sötningsmedel i tuggummi) - ökar utsöndringen av insulin och ger lågt blodsocker, som i sin tur kan leda till kramper, apati, kräkningar. Gäller hund.

 • Avocado - innehåller ämnet persin som kan skada hjärtat. Gäller alla djur, men särskilt fågel och gnagare där det kan ge upphov till andningssvårigeheter.

 

I inslaget nedan ser ni vår veteterinär Marie Jury tala om några utav dom vanligaste förgiftningarna vi får in på kliniken samt vad du kan göra om din hund blivit förgiftad.

förgiftning lista     

För hundägare 

Magomvridning

Magomvridning är precis vad det låter som,att magsäcken roterar ett varv runt sig själv. Detta betyder att mat, vätska och gas inte har någonstans att ta vägen. Detta tillstånd är mycket akut och behöver opereras snarast. Magomvridning drabbar oftast stora raser, hundar som motionerar i samband med mat, samt hundar som äter mycket och snabbt. Några symtom som hunden kan få är att den försöker kräkas utan att det kommer något samt att magen svullnar/ser uppblåst ut. 

Livmodersinflammation

Livmodersinflammation är den vanligaste sjukdomen och anledningen till att tikar oavsett ras behöver akutopereras. Det är okastrerade, oftast äldre tikar som drabbas och vad som händer är att livmodern blir varfylld och tillslut spricker om hunden inte blir opererad i tid. Några symtom på livmoderinflammation är tex illaluktande flytningar, feber, ökad törst, trötthet. Om du misstänker att din hund har fått livmodersinflammation behöver veterinär uppsökas snarast.

Urinstopp 

Urinstopp på hund drabbar vanligen hanhundar, men kan även drabba tikar. Det som händer vid ett urinstopp är att kristaller som har bildats i urinen vandrar från urinblåsan och vidare i urinröret. Då hanhundar har smalare och längre urinrör så får urinsten lättare att fastna där. Om en urinsten fastnar i urinröret och orsakar ett stopp måste hunden opereras snarast. Några symtom på urinstopp är att hunden försöker kissa men det endast kommer någon droppe alt inget kiss alls. 

 I klippet nedan går veterinär Marie Jury igenom tre utav de vanligaste akuta opertionerna som vi får in på kliniken. 

  magomvridning pyo urinstopp bild

Klicka på bilden för att komma till klippet.

Så skyddar du ditt djur mot kyla

Valpar, sjuka hundar samt äldre hundar är de som har svårast att reglera kylan. För äldre hundar kan även kylan vara jobbig då äldre hundar ofta har atros och ledvärk som blir värre vid kyla precis som för oss människor.

Andra faktorer som också påverkar hur bra hunden klarar av kyla är bla: Ras, pälstyp, och kroppsstorlek. 

Några vanliga vinteråkommor som vi ser på kliniken är: 

 • Tasskador -  skärsår, fukt/svampskador i mellan tårna, vägsalt som torkar ut trampdynorna och kan leda till sprickor som svider på hunden.
 • Halkskador - korsbandsskador, benbrott. 
 • Trafikskador - Under vinterhalvåret är de svårare för bilister att se gångtrafikanter och deras djur. Använd reflexer och lampor för att undvika en olycka.  

Använd gärna tasskydd samt ett värmande täcke för att skydda hunden mot kylan under årets kallaste månader. 

Klicka här för mer information. 

Kräkning - Hund 

Att en hund blir dålig i magen är inte ovanligt och det kan bero på allt ifrån vanlig magsjuka till att den kanske har ätit något olämpligt som har fastnat i magen. I många fall går kräkningarna över av sig själva efter några dagar med skonsam mat, men i några fall behöver veterinär uppsökas.

Du bör uppsöka veterinär om:

 • Du misstänker eller vet om att hunden har svalt ett främmande föremål.
 • Det är en valp eller senior som snabbt kan bli uttorkad.
 • Hundens allmäntillstånd är mycket påverkat, har feber eller är mycket slö.
 • Hunden verkar ha ont i buken.
 • Hunden inte får behålla vatten.
 • Kräkningarna blir blodblandade.

Har din hund kräkningar? I klippet nedan talar veterinär Marie Jury vilka symtom som är viktiga att hålla koll på och när du bör uppsöka veterinär. 

Kräkning hund aftonbladet

Klicka på bilden eller se klippet här.

Epilepsi och krampanfall på hund 

Ca 1-2 % av hundpopulationen i Sverige har Idiopatisk epilepsi - primär epilepsi men sen finns det betydligt fler som kan få sekundär epilepsi pga anledningar som tex sjukdom eller förgiftning. 

Det som händer när en hund får epilepsi är att hela eller delar av hundens kropp börjar krampa. Hunden faller ofta ihop och kan både kissa och bajsa på sig. Under anfallen är hunden ofta medvetslös.

Nedan kommer en lista på vad som kan orsaka epilepsi/krampanfall på hund. 

 • Idiopatsik Epilepsi/Primär Epilepsi -Vanligen får hundar primär epilepsi mellan 1-3 års ålder. Idiopatisk epilepsi beror på en störning i impulsfrisättningen i hjärnan. 
 • Tumörer.
 • Förgiftning - I vissa fall kan förgiftningar utlösa krampanfall - kontakta alltid veterinär om ni tror att er hund kan ha ätit något giftigt.
 • Levershunt - Ofta valpar som har en missbildning på levern.

Vad ska du göra om du har en hund som krampar? 

 • Ta tid på anfallet! - Om anfallet pågår i mer en 4-5 minuter eller om det kommer flertal anfall på kort tid - Kontakta veterinär akut. 
 • Skydda hunden mot skador - tex vassa kanter, fall från soffa/säng.
 • Undvik kraftiga ljud och ljus - Hunden är extra känslig för detta under och efter ett anfall, lägg gärna över en filt på hunden. 
 • Övervaka andning och slemhinnor.
 • Undvik transport under ett anfall - Har hunden endast fått ett anfall så låt hunden vila i lugn och ro och kontakta veterinär efter anfallet.   
 • Stoppa inte in några fingrar i munnen på hunden - Hunden är omedveten om vad som händer och kan inte kontrollera käkarna, risk för bitskada är stor. 

Idipoatisk epilepsi kan inte botas men det går att linda anfallen med medicin. Efter ett anfall kan hunden vara mycket trött, desorienterad, förvirrad, hungrig/törstig. I vissa fall kan hunden uppträda aggressivt efter ett anfall.   

Epilepsi hund

Klicka här för att komma till klippet

 

Klåda 

I klippet nedan ser ni vår veterinär Marie Jury tala om vad du kan göra om ditt djur får klåda. 

Klåda hd

Klicka på bilden för att komma till klippet.

Övervikt

Övervikt hos hundar blir allt vanligare, ca 50% utav våra hundar lider utav övervikt.

Precis som för oss människor finns det en hel del följdsjukdomar som kommer med övervikt.

 • Ledproblem - Artros, korsbandsrupturer 
 • Andningsproblem 
 • Högt blodtryck och hjärtproblem 
 • Hudproblem 
 • Cancer

För att undvika övervikt på din hund är det viktigt med rätt foder samt att hunden får ordentligt med motion. Har du dessutom en kastrerad hund så är risken för övervikt större då de går ner i matbehov med nästan 25% efter en kastrering.

Om det är så att du har en hund som är överviktigt så finns det hjälp att få från vår personal på Väsby Djursjukhus, vi kan hjälpa er med kosten och göra 'bantningsprogram' för ditt djur och sätta upp en bra målvikt. På vår rehabiliteringsavdelning kan vi även hjälpa era djur om de drabbats av tex. artros och väger för mycket. 

bild intervju övervikt

Se inslaget med vår veterinär Marie Jury här.

Den äldre hunden

Precis som för oss människor så finns de sjukdomar som kan drabba den äldre individen, tex så kan äldre hundar bli stela, höra sämre, bli senila men även få sjukdomar som hör till åldrandet. Till exempel kan lever och njurar på äldre hundar försämras, därför kan det vara bra att boka in ett besök till en veterinär för att ta blodprover och kolla lever och njurvärden. Här på Väsby Djursjukhus har vi något som heter "seniorkoll" och det är en kontroll för våra seniorer där både blodprov och urinprov ingår så att vi ser om det finns något som ser avvikande ut och om hunden till exempel behöver göra något så enkelt som att byta foder.

Det finns också andra saker som du som djurägare kan göra för att underlätta för hundens sista år i livet. 

Är din hund en senior? I inslaget nedan talar vår veterinär Marie Jury om den äldre hunden. 

gammal hund

Klicka på bilden för att komma till klippet.

Kloklippning

Hur gör du för att det inte ska blöda och få din hund att lugnt acceptera det?

Först och främst är det jätteviktigt att träna din hund redan som valp att acceptera hantering och även låta dig manipulera tassarna utan protest. Försök att göra det hela till en mysig stund då du pillar på tassarna och håller i tårna och får din hund att lugna ned sig för att sedan ta det till nästa steg igen när hunden är lugn.

Sedan kan man tex. med hunden i knät avslappnad och bekväm med hantering klippa några klor i taget och öva på att vara avslappnad under den korta stunden, öva sedan igen nästa dag. Ett kortare övningspass per dag räcker, annars kan din hund bli trött på övningen vilket inte är bra.

Lyckas du med träningen så blir en kloklippning inte alls en stress situation för din hund, eller dig för den delen.

Klipp gärna parallellt med “marken”, annars kan klon lätt splittras. Undvik den mjuka nervrika delen (pulpan) under klon.

11111

A= pulpa,den mjuka delen. B=den här delen kan klippas utan smärta eller blödning.

Svarta klor – som att famla i mörker. Jag ser inte pulpan!

Under klon kan du få mer ledtrådar till vart pulpan befinner sig och hur långt du kan klippa. Ofta är det även så att hunden rycker undan tassen om du gått närmre än var nervgränsen går. Men svarta klor ÄR svårt och man får lära känna sin hunds klor. Klipper man ofta och håller efter klorna så blir pulpan ej heller onödigt lång utan drar sig tillbaka till sitt normala läge. Slarvar man och låter klorna bli allt för långa växer även pulpan med klon och blir längre. Dessutom ökar risken för klokapselbrott med onödigt långa klor som har större risk att fastna och slitas av.

Vad gör jag om det börjar blöda!?

Ta det lugnt. Det kan komma ganska mycket blod om man råkar klippa i pulpan. Det här gäller även klokapselbrott. Men det slutar alltid efter en kort tid. Du kan lägga på ett tassbandage i en halvtimma och sedan titta igen, då har det med all säkerhet slutat blöda! Försök att hålla dig ca. 1,5 mm från pulpan för att hunden inte ska tycka att det gör ont och då blöder det heller inte.

22222

A=pulpa. B=klokapsel. 1=du har klippt för långt och det börjar blöda från pulpan. 2=inte optimal vinkel, större risk för att klon splittras. 3=korrekt vinkel, parallellt med marken.

Klokapselbrott

Har det hänt så kan det komma en del blod eller ibland ganska lite beroende på hur mycket av kapseln som slits upp/av. Det är bra att då komma in till sin veterinär för att få klokapseln borttagen helt. Detta för att en ny klokapsel ska ha fritt fram att växa ut normalt och för att undvika infektion och inflammation som i värsta fall kan sprida sig upp i tån. Det tar lång tid för klokapseln att växa ut igen (precis som din nagel) och man kan behöva skydda tassen och klon en ganska lång tid framöver, framför allt vid promenader ute då asfalten lätt kan slita upp det intorkade tunna skyddet över pulpan igen.

Risken är också att klorna kan växa in i trampdynan och orsaka stor smärta om man inte klipper dem och håller efter.

Alltså träna och gör det till en trevlig stund och håll efter klorna så de inte blir för långa!

 

Hundens tre vanligaste sjukdomar 

I klippet från aftonbladets webb tv kan ni se vår veterinär Marie Jury tala om hundens tre vanligaste sjukdomar. 

tre vanligaset hd sjukdom

Klicka på bilden för att komma till klippet.

 

För kattägare

Urinproblem på katt

Ett utav de vanligaste problemen som katter kan få är urinvägsrelaterade sjukdomar. Oftast är det hankatterna som får de mest akuta problemen som exempel urinstopp. Det som händer vid ett urinstopp är att kristaller som har bildats i urinen vandrar från urinblåsan och vidare i urinröret. Då hankatter har långa och smala urinrör så får urinsten lättare att fastna där. Om en urinsten fastnar i urinröret och orsakar ett stopp måste katten opereras snarast. Några symtom på urinstopp är att katten försöker kissa men det endast kommer någon droppe alt inget kiss alls. 

I inslaget nedan ser ni vår veterinär Marie Jury tala om kattens sjukdomar med fokus på urinproblem.

vanliga sjukdom katt

Se inslaget från aftonbladet här.

Akuta tillstånd för katt

I inslaget nedan går veterinär Marie Jury igenom några akuta tillstånd som kan drabba katter, tex vad man bör göra vid en trafikolycka. 

Marie urinstopp kt

Klicka på bilden för att komma till klippet.

Övervikt på katt - så farligt är det. 

Ca 5 av 10 katter lider utav övervikt, i klippet nedan ser ni vår veterinär Marie Jury prata om hur farligt övervikt är för din katt och vad du kan göra om du har en katt som är överviktig.

Väger din katt för mycket? Vad är hälsoriskerna?

Det finns hjälp att få från vår personal och på vår rehabiliteringsavdelning där Annika hjälper era djur om de drabbats av tex. artros och väger för mycket.

Vi kan även hjälpa er med kosten och göra 'bantningsprogram' för ditt djur och sätta upp en bra målvikt.

övervikt katt

Klicka på bilden eller se inslaget här.

Viktminskning på katt

Har du en katt som tappar i vikt rekommenderar vi att ni kontaktar veterinären då det kan bero på att katten har en sjukdom, tex njurproblem eller diabetes, speciellt om ni har en äldre katt. Hos veterinären kan då blodprover tas för att ta reda på hur värdena i kroppen ser ut, samt om medicin eller kanske foderbyte är aktuellt. Här på Väsby Djursjukhus har vi något som kallas för seniorkoll, det är en kontroll för våra seniorer där blodprover på bla lever och njurar ingår så att vi kan se hur värdena ser ut. Vi rekommenderar att göra en seniorkoll på alla katter över 7år. 

I inslaget nedan talar Marie Jury om de vanligaste orsakerna till att din katt kan minska i vikt och när du bör uppsöka veterinär. 

vanliga orsaker viktminskning kt

Se klippet här.

Kattens vanligaste ögonsjukdomar

Att en katt får problem med ögonen, tex rinniga ögon, kladdiga eller att de kniper med ögonen kan bero på en mängd olika saker. Alltid när det gäller ögon ska man uppsöka en veterinär då ögonen är väldigt känsliga.

I klippet nedan ser ni vår veterinär Marie Jury prata om olika ögonsjukdomar som kan drabba er katt. 

kattögon

Klicka på bilden för att komma till klippet. 

Dräktighet på katt

Har ni bestämt er för att avla på er katt så rekommenderar vi först och främst att ni läser på ordentligt om dräktighet på katt och vad som förväntas av er som ägare inför en parning.

Det är bra att boka in en hälsokontroll på katten innan ni parar henne för att säkerställa att hon är i god hälsa för att bli dräktigt, dessutom bör hon vara vaccinerad och avmaskad innan ni parar henne vilket kan göras hos veterinären. 

Dräktigheter och förlossningar är inte alltid riskfria, därför är det bra att ni som djurägare är beredd på att komplikationer kan tillstöta och att veterinärkostnader kan bli dyra om tex ett akut kejsarsnitt skulle behövas. 

Katter är dräktiga i ca 65 dygn, +/- ca 3-4 dagar. Har du har en dräktig katt som passerat 65 dagar bör veterinär kontaktas då risk för komplikationer i dräktigheten ökar var dag efter dag 67-68 dagar. Om inte kattmamman kommer igång med sitt värkarbete i tid kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt, det är därför mycket viktigt för både mamman och kattungarna att du som ägare skriver ner exakt vilken dag hon parats på. Även om katten inte är en raskatt rekommenderas att ni hittar en seriös hankatts ägare och bokar in en parning. 

Det är inte att rekommendera att släppa ut en okastrerad honkatt och hoppas på att hon blir dräktig. 

När katten sedan är dräktig kan du märka det på att spenarna svullnar, hon går upp i vikt och magen blir rundare, detta brukar ske efter ca 3 veckor. 

En dräktig katt behöver få i sig mer energi än tidigare och bör därför stå på ett foder som är utformat för dräktiga & digivande katter. 

Katten ska hållas inne under hela dräktighets perioden!

I inslaget nedan talar Marie om dräktighet på katt. 

dräktighet katt

 Klicka på bilden för att komma till klippet. 

Allmäna tips

I inslaget nedan tar Marie upp frågor som varför kissar din katt inne & varför du behöver borsta kattens tänder.  

  Kattspecial kt tänder

Klicka på bilden eller se klippet här.

För dig som funderar på att köpa husdjur. 

Nedan har vi samlat lite allmän information för er som går i tankar att köpa ett husdjur. 

I veckans avsnitt av djursjukan talar Marie om viktiga saker att tänka på vid husdjursköp. 

tänka på vid djurköp

Klicka på bilden för att komma till klippet.

Att tänka på innan man köper en valp

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör, för hur sött det en är med en liten valp så krävs det mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Vad du bör tänka på innan du skaffar en valp är:

 • Har jag tid?
 • Har jag råd?
 • Hur ser mitt liv ut, jobb, boende, familj?
 • Vilken ras passar mitt liv?
 • Vart bör hunden komma ifrån?

När du väl har bestämt dig för att bli hundägare är de även bra att tänka på om du vill ha en renrasig eller en blandrashund och vilka sjukdomar som är vanliga i den rasen ni valt. Se även till att välja en seriös säljare/uppfödare som har papper på hunden, att den är vaccinerad, chippmärkt och besiktigad. Det är även bra att skaffa en försäkring på hunden om olyckan skulle vara framme. 

I klippet nedan tar veterinär Marie Jury upp några utav dom. 

att tänka på innan skaffar valp

Klicka på bilden eller se klippet här.

Adoption - Hund 

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör, då det krävs mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Men när det gäller just adoption av hund så är det kanske ännu viktigare att ha gått igenom beslutet både en och två gånger innan då det är hundar som oftast redan har haft ett hem men utav någon anledning behöver hitta ett nytt hem för alltid. 

När du har bestämt dig för att adoptera en hund finns det lite olika organisationer att vända sig till. Många förknippar adoption med att adoptera en hund från utlandet, men det finns hundratals hundar i Sverige som behöver ett nytt hem. Innan man bestämmer sig för att adoptera från utlandet kan det vara värt att ta kontakt med en organisation i Sverige för att se  om ens nya vän kan finnas här. 

Om du bestämt dig för att adoptera från utlandet är det bra att läsa på om smittorisker som finns med att importera en hund då det finns en hel del sjukdomar ute i Europa som vi inte har i Sverige och många av de kan vara svåra att upptäcka med tex blodprover då de kan ligga vilade i kroppen och inte blossar upp förrän senare i livet. 

Exempel på sjukdomar som finns i Europa

 • Leishmanos - Smittas via sandmyggor och är en allvarlig parasitsjukdom. Leishmanios hos hund leder nästan alltid till allvarlig sjukdom och död. 
 • Brucellos - Brucellos orsakas av brucellabakterier. Brucella abortus infekterar främst nötkreatur, häst och djur som idisslar men även hundar kan bli smittade.  Det finns flera arter och alla kan orsaka allvarlig sjukdom hos människa & djur.
 • Monocytär ehrlichios - Orsakas av Ehrlichia canis, en bakterie som sprids med den bruna hundfästingen. De flesta hundar får milda symtom men det finns fall hundar blir mycket dåliga och dör trots insatt behandling. 
 • Babesios - Smittar via den bruna hundfästingen. Många som blir smittade uppvisar inte alltid symtom men de som får symtom kan bli väldigt sjuka då de får skador på de röda blodkropparna och kan utveckla anemi. 
 • Rabies - Rabies orsakas av lyssavirus och orsakar hjärnhinneinflammation. 
 • Hjärtmask & lungmask 

Vill du ändå göra något för de hemlösa hundarna ute i Europa rekommenderar vi att ni tar kontakt med en Svensk organisation för att få tips om hur ni ska gå till väga. 

Klicka här för att komma till klippet där veterinär Marie går igenom vad som är bra att tänka på inför en adoption.

Att tänka på innan man köper en kanin

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör då det krävs mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Nedan kommer lite information om vad du bör tänka på innan du skaffar en kanin.

 • Kaniner är sällskapsdjur, därför är det bra att skaffa minst två stycken samtidigt och gärna som har bott ihop sen innan då det kan vara svårt att få två okända kaniner att gå ihop.
 • Hane eller hona? Det är också viktigt att tänka över vilket kön på kaninen ni vill ha då det kan vara ganska stor skillnad på personligheten mellan hanar och honor. 
 • Kaniner är vegetarian och koprofag (äter sin egen avföring). Kaniners föda består i stor del utav hö men pinnar kan vara bra att ge som komplement för att nöta ner tänderna.
 • Tänderna växer kontinuerligt, ca 1 cm i månaden. Vid bettfel så slits de inte ner som de ska utan behöver slipas eller klippas ner. Här på Väsby Djursjukhus utför vi dessa tandbehandlingar. 
 •  En kanins livslängd är ca 8-10 år, därför är det viktigt att du som köpare tänker efter noga innan ni beslutar er för att köpa en kanin då den kommer finnas i er familj för en tid framöver.

kanin

Klicka på bilden eller se klippet här.

Att tänka på innan man köper en hamster eller ett marsvin. 

Att skaffa ett husdjur är alltid något man ska tänka igenom noga innan man gör då det krävs mycket utav dig som djurägare både i tid, tålamod och i pengar. Nedan kommer lite information om vad du bör tänka på innan du skaffar en hamster eller ett marsvin.

Marsvin

 • Marsvin är flockdjur och behöver sällskap, därför bör du ha minst två stycken.
 • Det är viktigt att ha en stor bur med mycket halm i botten, en toahörna samt ett hus i buren som marsvinen kan gömma sig i.
 • Ett marsvin lever i ca 6år. 
 • Buren bör städas en gång om dagen. 

Sjukdomar som kan drabba marsvinen: 

 • Lunginflammation 
 • Urinvägsinfektion
 • Urinsten
 • Hudknölar
 • Hudparasiter
 • Tandsjukdomar  

Hamster

 • Hamstrar trivs bäst ensamma, det kan vara farligt för hamstrar att bo i par då de bråkar och biter varandra. 
 • Det är viktigt att ha en stor bur med mycket aktiverings redskap i som exempelt hjul, stegar, hyllor. Buren ska även innehålla toa och ett litet hus. 
 • En hamster lever ca två år.

Sjukdomar som kan drabba hamstrarna:

 • Lunginflammation 
 • Diarre
 • Hudparasiter och hormonsjukdomar 
 • Skador på kindpåsar, tänder eller ben. 

I klippet nedan kan ni se veterinär Marie Jury tala mer om va du bör tänka på vid köp av hamster eller marsvin. 

marsvin aftonbladet

Klicka på bilden eller se klippet här.

Att tänka på innan man skaffar en spindel

I inslaget nedan ser ni veterinär Marie Jury tala om vad som är bra att tänka på innan man skaffar en spindel. 

  Spindel

Klicka på bilden eller se klippet här.

 

 

  

Såhär fungerar ett besök hos oss

Din första kontakt är med oss i receptionen

Mer om receptionen

I behandlingsrummet förbereds ditt djur

Mer om behandlingar

Sedan slussas ditt djur in till rätt operationssal

Mer om operationer

Efter besöket kan vi göra en direktreglering med ditt försäkringsbolag

Mer om betalningen

Våra tre senaste nyheter

Nu medverkar vi i Veterinärerna! Spana in de senaste avsnitten här!  ››

Nyhetsarkiv

 

 

svenskdjursjukvard sigill 2018Medlem i Svensk Djursjukvård

 

 

 © 2017 VASBYVET.SE ALL RIGHTS RESERVED